16 BARS – 16 BARS (Documentary Soundtrack)

In Amerika is onlangs een documentaire op televisie gekomen waarin de menselijke verhalen aan bod komen van criminelen die voor vele jaren in een Amerikaanse gevangenis zitten. De titel van deze documentaire (zie trailer) is “16 Bars”, zo vernoemd naar het gemiddelde aantal metalen staven die zich voor de ramen van elke cel bevinden.

In deze film wordt een uniek rehabilitatieprogramma gevolgd in de ‘Richmond Jail’, een gevangenis in de Amerikaanse staat Virginia. Daarbij mochten de gevangenen hun persoonlijke verhaal komen vertellen en opnemen in een geïmproviseerde opnamestudio op de tonen van een origineel hiphop- of rapnummer, samen met Todd ‘Speech’ Thomas, de ‘Grammy Award’-winnende frontman van de hiphopformatie ‘Arrested Development’ uit Atlanta.

Tien van deze tracks werden nu samengebracht op een soundtrack-cd die eveneens als “16 Bars” werd getiteld. Vier muzikale artiesten uit het gevangenismilieu van de ‘Richmond Jail’ verleenden hun medewerking aan dit unieke project: Teddy Kane, Garland Carr, Anthony Johnston en Devonte James. Naast hiphop werden er ook songs opgenomen die eerder bij muziekgenres als blues, country, gospel en Americana aanleunen.

De typische onderwerpen van rapmuziek zoals armoede, racisme, drugs en het gebrek aan efficiënte gezondheidszorg komen dan ook in deze nummers aan bod. Vanzelfsprekend wordt hier ook het gebrekkige Amerikaanse rechtssysteem uiterst kritisch onder de loep genomen. Dit heeft uiteindelijk enkele heel knappe songs opgeleverd, zoals het op de video te beluisteren “Inspire” dat wordt gebracht door Teddy Kane en ‘The Positive Impact Choir’. Teddy Kane rapt daarna ook de nummers “Lost One” en “Where My Daddy At”.

De drugsverslaafde Garland Carr is nadien de inspirator voor vier andere tracks op dit album: “Lay My Burden Down” dat met de hulp van een heus gospelkoor van gevangenen uit de ‘Richmond Jail’ werd opgenomen, de knappe countrysong “Steam Train Salvation” en de akoestische gitaarballads “Freedom Wind” en “Two Stamps”. Anthony Johnston tekende voor het zichzelf verklarende nummer “Recidivism” en Devonte James neemt de song “Broken Chains” voor zijn rekening.

Als bonustrack bij dit album krijgen we aan het einde ook nog het nummer “Trauma” van ‘Arrested Development’ (feat. Daunta) aangeboden, een track uit hun in 2016 verschenen album “This Was Never Home”. “16 Bars” is toch wel een uniek muziekproject te noemen dat opvalt tussen het grote aanbod van hiphop-albums en net daarom verdient dit positieve werk hier zeker ook onze aandacht.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
1. Speech’s Intro (Speech) (0:55)
2. Inspire (feat. Positive Impact Choir) – Teddy Kane (3:32)
3. Lost One – Teddy Kane (3:49)
4. Where My Daddy At? – Teddy Kane (5:09)
5. Speech’s Interlude #1 (Speech) (0:49)
6. Recidivism (feat. Speech) – Anthony Johnston (3:15)
7. Broken Chains (feat. Speech) – Devonte James (4:02)
8. Speech’s Interlude #2 (Speech) (0:33)
9. Lay My Burden Down (feat. The REAL Program Chorus) – Garland Carr (2:56)
10. Freedom Wind – Garland Carr (4:33)
11. Steam Train Salvation – Garland Carr (4:02)
12. Two Stamps – Garland Carr (5:47)
13. Speech’s Outro (Speech) (1:16)
14. Trauma (feat. Daunta) – Arrested Development (3:19)

Artiest info
Website  
 

Label: Lightyear Entertainment

video